Канцлерът на Германия Олаф Шолц нареди трите оставащи ядрени мощности на Германия да останат в експлоатация до април, за да се избегне евентуална енергийна криза, съобщи "Дойче веле".

Германският лидер поиска от министерствата на икономиката, околната среда и финансите да създадат правна основа, за да останат отворени централите.

"Ще бъде създадено правното основание, което да позволи експлоатацията на атомните електроцентрали Isar 2, Neckarwestheim 2 и Emsland след 31 декември 2022 г. до 15 април 2023 г.", каза Шолц в изявление.

Германия планира да завърши поетапното спиране на ядрената енергия до края на 2022 г., но кризата в енергийните доставки след руските спирания на газа предизвика продължителен дебат относно поддържането на ядрените електроцентрали в готовност.

Зелените в Германия поглеждат частично към ядрените централи

Зелените в Германия поглеждат частично към ядрените централи

Няма да има ново презареждане на реакторите

Припомняме, че Зелената партия на Германия по-рано подкрепи плана на министъра на икономиката Роберт Хабек за удължаване на живота на две атомни електроцентрали въпреки острите разногласия в партията.

По време на заседание в петък вечерта в Бон конгресът на партията отхвърли предложение за блокиране на удължаването.

Но Зелените, които отдавна се противопоставят на ядрената енергетика, изключиха възможността за закупуване на ново ядрено гориво, което може да блокира по-нататъшното удължаване на срока.

Планът на Германия за затваряне на трите останали реактора в условията на най-тежката енергийна криза в Европа от половин век насам е подложен на критики както в Германия, така и извън нея. Тази седмица активистката за климата Грета Тунберг постави под въпрос логиката на закриването на ядрената енергетика само за да я замени с въглища, които произвеждат парникови газове.

Хабек предложи две от централите да останат отворени, а третата да бъде затворена по график. Но членовете на управляващата коалиция, подкрепящи ядрената енергетика, настояват и трите да останат отворени.

Газовата криза в Германия създава ядрена дилема за управляващите Зелени

Газовата криза в Германия създава ядрена дилема за управляващите Зелени

Страната планира пълен отказ от атома до края на годината