Перспективите за световната икономика са белязани от несигурност след президентските избори в САЩ и излизането на Великобритания от Европейския съюз, но вероятно няма да има голямо въздействие върху германската икономика в краткосрочен план. Това изтъкват от германското икономическо министерство, цитирани от "Ройтерс".

"Глобалната икономическа среда продължава да се характеризира с несигурност след решението за Брекзит и изборите в САЩ", се посочва в месечния доклад на германското икономическо ведомство.

"Въпреки това не се очаква отрицателно въздействие в краткосрочен план от днешна гледна точка", подчертава се още, като се добавя, че германската икономика, която е най-голямата в Европа, вероятно продължава да бележи умерен ръст през третото тримесечие.

Протекционистката реторика на Доналд Тръмп и неговата изненадваща победа в американските президентски избори шокира германските политици и бизнес лидери.

САЩ е най-важният пазар за германския износ, като приблизително 10 процента от общите продажби на страната са били за САЩ. През 2015 г. германски компании за продали стоки на стойност 114 млрд. евро в САЩ - основно превозни средства, машини и химически продукти.

Германският институт Ifo прогнозира, че повече от 1 млн. работни места в Германия са свързани с онзи износ, който може да се свие, ако Тръмп действително претвори в реални действия протекционистката си реторика.