Германия е съгласна на компромис за гратисни срокове, за да се въведе петролно ембарго срещу Русия. Това заяви в интервю за bTV държавният министър по европейските въпроси на Федерална република Германия Анна Люрман. Тя коментира и ветото на Германия срещу признаването на атомната енергия за "зелена".

Министърът призна, че се водят интензивни разговори в най-различен формат. Външните министри на Г-7 се срещнаха в Берлин преди дни. След това там се проведе и извънредна среща на министрите на външните работи от НАТО. Продължават и срещи в рамките на ЕС с една цел - решително противодействие на руската агресия.

Люрман заяви, че енергийната сигурност е много актуална в момента в Европа. Тя припомни, че България и Полша вече не получават руски газ, защото отказаха да плащат в рубли. В края на май и в Германия се очаква да възникне подобна ситуация. Тя уточни, че страната й също ще спази договорите. Те предвиждат да се плаща в евро или в щатски долари. Всичко останало противоречи на договорите. Тя беше категорична, че Германия няма да плаща в рубли и в Германия усилено се подготвя да стане независима от руските енергийни доставки. По отношение на въглищата това вече е факт, а какво точно ще последва ще стане ясно през юни.

"По отношение на петрола това ще се случи в близките месеци. И (по отношение на) газа трябва много бързо да станем независим от руските доставки. Това ще постигнем по три начина: трябва да диверсифицираме енергийните източници и ни е необходим внос от други държави.

От друга страна, трябва да намалим потреблението на енергия. Това ще стане като инвестираме в енергийна ефективност - по-добре да изолираме сградите, като напреднем в намаляване на енергоемкостта на производствените процеси," каза Люрман

Тя заяви, че независимостта от изкопаемите горива е декларираната цел от германското правителство . страната трябва да постигне климатична неутралност до 2045 година, като се акцентира върху възобновяемите източници на енергия .

Люрман призна, че по шестия пакет санкции - най-вече петролното ембарго е важно да се приемат такива санкции, които да вредят повече на Русия, отколкото на страните в Европа. Това е германската позиция. Затова страната проявява голямо разбиране, ако някои държави се нуждаят от по-дълъг период, за да станат независими от руските енергийни доставки. Според нея по отношение на преходните периоди, "ще е възможно да се постигнат компромиси".

ЕС се готви да забави ембаргото за руски петрол заради Унгария

ЕС се готви да забави ембаргото за руски петрол заради Унгария

Останалите санкции се очакват скоро

Тя обясни, че санкциите срещу Русия вървят заедно с борбата срещу изменението на климата, като даде за пример "много конкретни планове от страна на Европейската комисия - плана REPowerEU например, "Fit for 55".

По отношение на твърдата германска позиция срещу атомната енергия и налагането на вето срещу обявяването на атомната енергия за "зелена", тя обясни:

Ние в Германия твърдим, че за нас атомната енергия не е устойчив енергиен източник, защото не знаем какво ще правим с атомните отпадъци. Известно е, че отработеното гориво крие много рискове и вреди. Затова казахме "не" на подобна класификация, която обаче не може да бъде спряна от едно единствено вето. Едновременно с това обаче нашата позиция е, че всяка държава определя своя енергиен микс. Ето защо България и Франция имат свободата да решават "за" или "против" атомната енергия."

В края на разговора тя коментира и спора между България и Република Северна Македония, като каза:

"Вярвам, че сме много близко до решение. На всички ни е ясно - като едно задружно европейско семейство, че е в интерес на всички ни, Западните Балкани да са едно стабилно място, Западните Балкани да са част от европейския дом. Мисля, че всички сме единни в тази цел. Сега се водят разговори за пътя за постигането й. И аз съм убедена, че скоро ще обединим позициите си.

Генчовска за РСМ: Загубихме вече 5 месеца в интервюта

Генчовска за РСМ: Загубихме вече 5 месеца в интервюта

Просто чакаме РСМ да изпълни договора