Гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос каза, че Гърция може да не е в състояние да приложи пълния пакет от сурови мерки за икономии и реформи от новия спасителен план за страната главно в частта му за съкращаването на бюджетните разходи и приватизацията.

Пангалос смята, че парламентът на Гърция може и да отхвърли някои ключови реформи, които са част от пакета на правителството за 78 млрд. евро, в т. ч. някои от фискалните реформи и продажбите на държавните активи (приватизацията).

"Това са проблемите, които аз виждам. Не зная дали някои от нашите членове на парламента (от управляващата партия ПАСОК на премиера Папандреу) ще гласуват против общия нов средносрочен спасителен план. Но това е възможно", каза Пангалос за испанския вестник El Mundo.

Все пак той уточни, че очаква парламентът на Гърция да одобри непопулярния пакет сурови мерки за икономии в т. ч. за съкращаване на разходите с 28 млрд. евро и програмата за приватизация на държавните активи за 50 млрд. евро тази седмица (гласуването за новия спасителен план се очаква в сряда - 29 юни, и законите, които са свързани с него, в четвъртък - 30 юни).

Депутатите на ПАСОК са 155-има в 300-членният гръцки парламент, като миналата седмица всичките те одобриха новия кабинет на премиер Папандреу, но изглежда 4-има от тях не са убедени, че ще подкрепят новия средносрочен план на сурови и тежки икономии и реформи в парламента на Гърция при гласуването тази седмица, пише гръцката преса.

Алексос Атанасиадис - депутат от ПАСОК, продължава да настоява, че е той е против новите мерки заложени в спасителната програма за Гърция. "За мен няма никаква промяна", каза той пред телевизия Skai TV.

"Искам ясно да заявя, че аз няма да гласувам за вота за новия средносрочен фискален план. Не съм несъгласен с правителството в много точки от план, но аз стриктно държа на мнението си, че не би трябвал ода бъдат продадени някои от държавните компании", каза той.

В края на миналата седмица, друг депутат от управляваща партия ПАСОК - Томас Робопулос каза, че той смята да гласува против новите мерки предложени от гръцкото правителство. Неговият колега - Крисса Арапоглу също намекна, че тя не желае да одобри новия пакет мерки и може и тя да гласува против в гръцкия парламент.

Друг депутат от ПАСОК - Панайотис Курублис също заяви пред Skai TV, че той е емоционално объркан относно това дали да подкрепи правителствената нова програма. "За всеки депутат, това са най-мъчителни и тежки дни в неговия живот", посочи той.

Курублис също така каза, че е изпратил писмо на новия гръцки фин.министър Венизелос с 15 точки по които иска да проличи по-ясен отговор и ще изчака тези отговори, преди да вземе своето окончателно решение.

Ако всичките тези четирима депутати членове на управляващата партия ПАСОК не гласуват позитивно на вота тази седмица за новия средносрочен спасителен план, това означава, че партията на премиера Папандреу може да разчита само на 151 гласа (от 300 членния парламент) при така важния Вот, освен ако някоя от т.н. малки партии в Парламента на Гърция (като т.н. Демократичен Алианс) не подкрепи новия спасителен средносрочен план.

Междувременно изявлението на Пангалос подсили опасенията по финансовите пазари за риска от неуспешен вот в парламента на Гърция за новия спасителен план, което би намалило шансовете за получаване от страна на Атина на новия жизненоважен транш финансова помощ от 12 млрд. евро.

С него страната ще трябва да изплати падежите на гръцките дългови книжа през юли и през август и по този начин да се избегне риск от обявяване на "неплатежоспособност/фалит" още това лято.

Думите на Пангалос дадоха повод за нов натиск върху еврото на валутните пазари през днешната азиатска търговия и до спад на EURUSD под 1.4141/26 (дъната от 24 и 23.06) към 1.4102/01 долара - около 1.4115/00 подкрепата (важната възходяща линия на подкрепа в сила от 1.3968 дъното от 23.05 насам -> около 1.4115 днес и важна близка опционна бариера в 1.4100 нивото) и за сега над 1.4073 ключовото бившо дъно от 16.06.11г.

В същото време известният финансист Джордж Сорос каза, че "вероятно е неизбежно" Гърция в крайна сметка да напусне еврото и Еврозоната, като в същото време той призова европейските политици да обмислят т.н. "План В", чрез който да се спаси Европейския Съюз и Еврозоната от надвисналия икономически колапс.

На конференция във Виена Сорос каза, че Еврото има основни пукнатини от самото начало на Еврозоната и че валутата не е била подкрепена от политически съюз или от съвместно финансово управление.

"Еврото няма провизии за корекция. Няма споразумение/клауза за напускане на Еврото и Еврозоната от която и да е страна-члена на Съюз, което в настоящите обстоятелства вероятно е неизбежно", каза Сорос (изглежда визирайки Гърция).

Той подчерта, че оцеляването на Европейския единен валутен Съюз е "жизненоважно и в интерес на всички", но в същото време каза, че ЕС и Еврозоната се нуждаят от структурни промени за да се спре процеса на дезинтеграция.