Израел и Хамас обмислят в сряда параметрите на потенциална нова фаза от сделката за примирие в Газа, която включва освобождаване на заложници от Хамас, които са мъже или военни, не само жени и деца, съобщи за "Би Би Си" източник близо до преговорите.

Лидерите на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) и на израелския Мосад се срещнаха с министър-председателя на Катар в Доха във вторник, за да обсъдят възможната нова фаза и какво може да е необходимо за постигане на прекратяване на огъня, продължаващо повече от няколко дни, каза източникът на Ройтерс.

Преговарящите от Катар се срещнаха с представители на Хамас преди срещата, за да преценят желанието им да се съгласят с новите параметри.

Резултатът от дискусията между Катар и Хамас не е ясен.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс беше в Доха "за срещи относно конфликта Израел-Хамас, включително дискусии относно заложниците", заяви американски служител, пожелал анонимност. Служителят не даде подробности.

Бърнс, Давид Барнеа, ръководител на израелската разузнавателна служба Мосад, и министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани се срещнаха заедно с египетски официални лица един ден след като Катар обяви удължаването с два дни на първоначалното четиридневно споразумение за примирие в Газа, което беше трябваше да изтече през нощта в понеделник.

Катар, където са базирани няколко политически лидери на Хамас, води преговорите между палестинската въоръжена група и Израел.

Примирието донесе със себе си първата почивка в Ивицата Газа от седем седмици, през които Израел бомбардира тежко територията в отговор на изненадващата атака на 7 октомври от въоръжени бойци на Хамас, които убиха около 1200 души и взеха 240 пленници.

Израел се закле да унищожи Хамас, който управлява Газа. Здравните власти в Газа казват, че бомбардирането на Израел на малката, гъсто населена територия досега е убило повече от 15 000 души, около 40% от които деца.

През първите четири дни от примирието бойците на Хамас освободиха 50 израелски жени и деца, които бяха взети за заложници. В замяна Израел освободи от своите затвори 150 затворници, всички жени и тийнейджъри.

Като част от двудневното удължаване на примирието, Хамас се съгласи да освобождава допълнително 10 израелски жени и деца всеки ден.

Досега няма индикации, че Хамас желае да освободи израелски мъже или военен персонал сред пленените.

Франс прес: Хамас е готов да удължи примирието с още четири дни

Франс прес: Хамас е готов да удължи примирието с още четири дни

В Катар се водят интензивни преговори с разузнавателните служби на Израел, САЩ и Египет