Катар обяви, че е постигнал споразумение за удължаване на хуманитарното примирие в Ивицата Газа с още два дни, съобщава Би Би Си.

"Катар обявява, че като част от продължаващото посредничество е постигнато споразумение за удължаване на хуманитарното примирие в Ивицата Газа с още два дни", каза говорителят на катарското външно министерство Маджед Ал-Ансари в изявление, публикувано в социалната медия X.

Говорител на "Хамас" в телефонен разговор с репортери на Ройтерс каза, че "е постигнато споразумение с нашите братя от Катар и Египет за удължаване на примирието с още два дни при същите условия като предишното четиридневно прекратяване на огъня".

В отделно интервю за катарски медии палестинската групировка също казаха, че "подготвят нови списъци на заложници".

По-рано израелските власти съобщиха, че са готови да продължат примирието, ако бойците на "Хамас" освобождават поне 10 заложници всеки ден.

В неделя "Хамас" освободи 17 души, включително 4-годишно момиче с двойно израелско и американско гражданство, с което общият брой на заложниците, освободени от петък, достигна 58, включително чужденци. Израел освободи 39 тийнейджъри палестински затворници в неделя, като общият брой на палестинците, освободени по време на примирието, стана 117.

Както Израел, така и Хамас изразиха загриженост относно списъците с лица, подлежащи на освобождаване в понеделник и катарските посредници работят с тях, за да разрешат проблемите и да избегнат забавяния, каза пред Ройтерс служител, информиран по въпроса.

След като примирието приключи, Нетаняху каза през уикенда, "ще се завърнем с пълна сила, за да постигнем целите си: премахване на "Хамас"; гарантиране, че Газа няма да се върне към това, което беше; и разбира се освобождаване на всичките ни заложници".

Израелски заложник успял да избяга, но жители на Газа го върнали в плен

Израелски заложник успял да избяга, но жители на Газа го върнали в плен

Разкази на неговите роднини