В началото на следващата година Русия и Хърватия ще подпишат споразумение за строителството на газопровода „Южен поток".

Това съобщи на пресконференция днес енергийният министър Сергей Шматко.
Консултациите вече са направени и са постигнати конкретни договорености. „Ние сме съгласни, а и Хърватия е силно заинтересувана$, коментира Шматко.

Властите в Хърватия вече обявиха своя интерес към проекта. Потреблението на газ в Хърватия е около 3.2 милиарда кубически метра годишно, като 60% се обезпечава от собствени ресурси, а останалите 40% се внасят от Русия.

Русия и България обсъдиха изпълнението на енергийни проекти на 13-ото заседание на руско-българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество в София. На разговорите присъства и министърът Сергей Шматко.

Представители на България потвърдиха днес заинтересоваността на страната капацитетът на газопроводната система "Южен поток" да бъде увеличен от 31 милиарда кубични метра до 63 милиарда, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на руското министерство на енергетиката.

Днес румънското правителство излезе с офицално събощение, че е готова да замести България при реализирането на проекта "Южен поток".