Хърватия има за цел да стане 20-ят член на еврозоната през 2023 г., след като нейният парламент прие законодателство за въвеждане на валутатa от 1 януари, съобщи държавната информационна агенция Хина.

Законът за замяна на хърватската куна беше приет с мнозинство от 117 депутати в 151-местния парламент, с 13 гласа против и един въздържал се.

Възраженията на дясно ориентираните партии, които казаха, че моментът не е подходящ за този ход и че това само ще увеличи бедността и инфлацията, бяха отхвърлени.

България и Румъния се отдалечават от еврозоната, Хърватия е все по-близо

България и Румъния се отдалечават от еврозоната, Хърватия е все по-близо

Швеция остава една от най-подготвените за евро страни, но 56% от шведите гласуваха против приемането, на референдум

Според новия закон, цените ще се показват в двете валути от септември и ще продължат да се използват паралелно през следващата година.

Правителството твърди, че приемането на еврото ще премахне валутния риск, ще намали лихвените проценти, ще подобри кредитния рейтинг на страната и ще отвори пътя за повече инвестиции.

Основното предизвикателство пред правителството и централната банка е да държат капак на инфлацията и бюджетните разходи, за да удовлетворят номиналните макроикономически критерии за членовете на еврозоната.