Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник изпълнителна заповед, целяща да засили американската индустрия и да ограничи зависимостта на САЩ от чуждестранни компании, съобщи АП.

Заповедта "Произведено в Америка" е само първата стъпка от по-широкобхватния план за възстановяване на Байдън - "За по-добро възстановяване", каза президентът преди церемонията по подписването в Белия дом.

"Ще използваме парите на данъкоплатците, за да възстановим Америка. Ще купуваме американски стоки и ще подкрепяме заетостта в САЩ", обобщи основните насоки на инициативата държавният глава.

Байдън разкри, че неговата инициатива включва по-специално замяната на целия държавен автопарк с електрически превозни средства, произведени от Америка.

Байдън може да премахне митата върху китайските стоки

Байдън може да премахне митата върху китайските стоки

Белият дом мисли за нова политика към Пекин

"Федералното правителство притежава огромен автопарк, който ще заменим с чисти електрически превозни средства, произведени тук в Америка от американски работници, а това ще създаде милиони работни места в автомобилната индустрия", каза президентът на САЩ.

Новата заповед затяга политиката ми на кампанията "Купете американското", като изисква всички федерални договори да използват американски производители, обясни Байдън.

Президентът също така обяви, че назначава директор в Службата за управление и бюджет, който да наблюдава инициативата на неговата администрация "Произведено в Америка" във федералните агенции.

Предстоят на Доналд Тръмп премина под знака "Да направим Америка велика отново". Инициативата му се основаваше на протекционизъм на икономиката на САЩ, търговска война с Китай и преразглеждане на някои търговски споразумения.