Обявената от Гърция национална цел за инсталиране на офшорни вятърни паркове с мощност до 2 гигавата до 2030 г. привлече интереса на международни инвеститори, както и на някои от най-големите енергийни групи в страната, които търпеливо очакват регулаторната рамка да отвори пътя към техните бизнес планове, писа "Катимерини".

Законопроектът за тази цел се забави поне една година след първоначалните съобщения на Министерството на енергетиката, а от представянето на основните му елементи пред кабинета през ноември миналата година изминаха шест месеца.

През последните няколко месеца, под натиска и на Министерството на финансите, компетентните органи на Министерството на енергетиката сега се мъчат да спазят сроковете, за да може законопроектът да бъде приет от парламента до юни.

Така ще се гарантира отпускането на втория транш от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Гърция очаква да стане врата за природния газ от Близкия Изток към Европа

Гърция очаква да стане врата за природния газ от Близкия Изток към Европа

Мицотакис обсъди с престолонаследника на Абу Даби стратегическото сътрудничество

"Катимерини" разкри, че законопроектът предвижда смесен модел за развитие на офшорни вятърни паркове, като държавата ще избира по-широките зони за инсталиране и ще продължи до определено ниво процеса на лицензиране. След това части от тези блокове ще бъдат предоставени на заинтересовани инвеститори чрез търгове.

Проектите ще бъдат избирани въз основа на финансовите оферти, свързани с приходите от произведената енергия, както е и в случая с вятърните паркове на сушата и фотоволтаиците.

Според проучване на Министерството на енергетиката в Егейско море могат да бъдат разположени стационарни вятърни паркове с мощност около 10 GW и още 30-40 GW плаващи съоръжения. За идеални райони за плаващи паркове се смятат Цикладите, северната част на Егейско море (между Лимнос и Агиос Ефстратиос), Додеканите (между Икария, Патмос и Лерос) и между Крит и Карпатос.

Международните пазарни лидери, които си партнират с гръцки енергийни групи, виждат възможности за разширяване на дейността си в гръцките морета. Норвежката компания Equinor, най-големата в света за офшорни вятърни паркове, беше сред първите, които проявиха интерес към Гърция. Terna Energy постигна споразумение с Ocean Winds (предприятие на EDP Renewables и ENGIE), както и Mytilineos с Copenhagen Offshore Partners.