Икономическата активност в Германия показа признаци на стабилизиране през ноември, като скоростта на спад в секторите на производството и услугите беше по-ниска от предходните месеци. Това беше установено в предварително проучване, публикувано в четвъртък, което поражда надежди за по-лека рецесия от предвидената, предава Ройтерс.

Съставният индекс на мениджърите по покупки (PMI) HCOB на S&P Global достигна четиримесечен връх от 47,1 през ноември, което е повишение от 45,9 през октомври и е над прогнозата на икономистите от 46,5. Въпреки че индексът остава под нивото от 50, което би означавало растеж, това подобрение дава основания за оптимизъм.

Съставният PMI индекс проследява дейността в секторите на услугите и производството, които формират значителна част от германската икономика. Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, коментира, че връщането към растеж е вероятно в първата половина на следващата година.

В сектора на услугите се наблюдава спад за трети път през последните четири месеца, но с по-умерен темп в сравнение с октомври. Индексът там е 48,7, малко над очакванията на анализаторите. Въпреки това, налягането върху заплатите и цените на продукцията в сектора предполагат, че инфлацията няма да намалее значително в следващите месеци.

Производственият PMI достигна шестмесечен връх от 42,3 през ноември, което е също над прогнозите на анализаторите. Де ла Рубия отбеляза, че в производството има положителни сигнали, тъй като спадът на новите поръчки намалява, подпомогнат както от вътрешни, така и от външни поръчки.

Той добави, че според настоящите данни, германското икономическо производство през четвъртото тримесечие се очаква да се свие с 0,7%, което е по-малко от предварителната прогноза за спад от 0,9%. Това представлява известен оптимизъм в контекста на глобалната икономическа несигурност.

Бундесбанк: Германия се насочва към поредно "бедно" тримесечие

Бундесбанк: Германия се насочва към поредно "бедно" тримесечие

Все пак очакванията за следващата година са по-скоро оптимистични