Икономиката на Германия вероятно ще се свие отново през това тримесечие и възстановяването й ще бъде трудно, дори ако има някои признаци, че подобрение може да настъпи в началото на следващата година, анализира Бундесбнак в месечен икономически доклад, цитиран от Ройтерс.

Страдаща от дълбока индустриална рецесия, Германия беше сред най-слабите икономики в Европа тази година, тъй като високите разходи за енергия, слабите глобални поръчки и по-високите лихвени проценти си казаха думата.

"Икономическото производство вероятно отново ще намалее леко през четвъртото тримесечие на 2023 г.", каза Бундесбанк за най-голямата икономика на Еврозоната. "Германската икономика ще се възстанови трудно от периода на слабост, който продължава след избухването на войната в Украйна."

Германия регистрира тримесечен икономически растеж само веднъж тази година и показателите през последните три месеца на годината са предимно изненадващи в посока надолу.

Все пак централната банка остава предпазливо оптимистична за следващата година, посочвайки висока заетост, силен ръст на заплатите и стабилизиращи се индикатори за позитивните очаквания.

"Предварителни признаци за леко подобрение след края на годината започват да се появяват", каза Бундесбанк. "Основната тенденция при новите поръчки предполага, че чуждестранното търсене може да е достигнало дъното."

Все пак националната банка също предупреди, че няма доказателства за устойчиво подобрение на глобалната индустриална активност, като проучвания сочат спад в новите поръчки и слабо търсене като цяло в световен мащаб.

Поръчките на германските фирми бавно намаляват и това също може да бъде забавяне на производството, добави банката.

Вместо това тласъкът ще дойде от домакинствата, които първоначално може да са предпазливи при харченето на парите си, но нарастващите нетни доходи в крайна сметка ще стимулират нарастване на реалното потребление.

Германия стимулира стагниращата си икономика с пакет от 7 млд. евро

Германия стимулира стагниращата си икономика с пакет от 7 млд. евро

Пакетът идва на фона на нарастващо обществено недоволство към управляващата коалиция