Населението на Англия и Уелс се е увеличило с рекордните 610,000 души, достигайки 60.9 милиона в средата на 2023 година, според официални данни, публикувани в понеделник. Това е най-голямото годишно увеличение за последните 75 години. Естественият прираст на населението, разликата между ражданията и смъртните случаи, е спаднал до едва 400, най-ниското ниво от 1978 година. В същото време, нетната международна миграция е нараснала до 622,000 души, спрямо 548,500 през предходните 12 месеца, предава Ройтерс.

От Офиса за национална статистика на Великобритания отбелязват, че увеличението на населението в Англия и Уелс е най-голямото от 1948 година насам, когато следвоенният бейби бум и завръщането на британски военни служители от чужбина са довели до увеличение от 1.5 милиона души.

Населението на цялото Обединено кралство беше 67.6 милиона в средата на 2022 година, като данните за 2023 година все още не са налични.

Икономическата продукция не е успяла да настигне нарастващото население. На базата на предварителни данни, брутният вътрешен продукт на глава от населението през 2023 година е бил с 0.7% по-нисък спрямо предходната година.

Нетната миграция към Обединеното кралство достигна рекордните 764,000 души през 2022 година и спадна с 10% до 685,000 през 2023 година, но все още е над два пъти по-висока от нивото през 2015 година, точно преди референдума за Брекзит. Намаляването на имиграцията беше ключова цел за много британци, които гласуваха за излизане от Европейския съюз.

Предишното консервативно правителство на Великобритания заяви, че иска да намали нетната имиграция, а Лейбъристката партия на премиера Кийр Стармър също обеща в предизборната си кампания да направи това, като направи икономиката по-малко зависима от чуждестранни работници.

След Брекзит промените във визовия режим рязко намалиха броя на мигрантите от ЕС към Великобритания, но новите правила за работни визи доведоха до рязък ръст на имиграцията от Индия, Нигерия и Пакистан, често за запълване на вакантни места в здравния и социалния сектор.

В края на миналата година правителството затегна правилата, за да спре нископлатените социални работници да довеждат членове на семейството си и роднини.

Кийр Стармър потвърди края на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Кийр Стармър потвърди края на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Според него, тя никога не е била възпиращ фактор за наплива на мигранти