Индия спира да купува петрол от Венецуела, предаде АФП.

Индийският конгломерат Рилайънс Индъстрис (Reliance Industries), който притежава най-голямата рафинерия в света, съобщи, че прекратява покупките на венецуелски петрол под натиска на САЩ и международните санкции.

Известието идва, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео помоли Индия да прекрати вноса на петрол, за да притисне президента Николас Мадуро, който САЩ не признава.

"Нашият филиал в САЩ преустанови напълно бизнес отношенията си с националната компания на Венецуела PDVSA, а фирмата майка не е увеличавала покупките на суровината", посочиха от Рилайънс в свое съобщение.

Венецуела спря кранчето на петрола за Куба

Венецуела спря кранчето на петрола за Куба

Прекратява ежедневните доставки за 2,6 млрд. долара

Индия се превърна в основния вносител на венецуелски петрол през февруари, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи ембарго върху вноса.

Както САЩ, така и ЕС признават лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Във вторник Помпео помоли Индия да спре да купува петрол от южноамериканската страна, за да не остави "икономическа линия за спасение" на Мадуро. Ден по-късно индийското правителство предупреди петролните компании, че ще има "последствия", ако продължат да търгуват с Венецуела.

Днес пък стана ясно, че самата Венецуела прекратява износа на петрол към Куба, тъй като по данни на Гуайдо всеки ден за карибската страна заминават по 47 0000 барела петрол на обща стойност 2 585 000 долара, а в момента страната се нуждае от ресурсите си за разрешаване на хуманитарната криза.

Мадуро загатва: САЩ искат нещо повече, не само петрола на Венецуела

Мадуро загатва: САЩ искат нещо повече, не само петрола на Венецуела

САЩ се опитвали да "фабрикуват криза" в опит да "оправдаят" военна намеса