Общата инфлация в еврозоната се повиши до 2,9% през декември, съобщава Си Ен Би Си.

Това е увеличение спрямо ноември, когато равнището ѝ беше 2,4%. Въпреки това основната инфлация продължава да намалява.

Цифрата на годишна база беше малко по-ниска от прогнозата на икономисти от 3%.

Основната инфлация - която не включва цените на енергията, храните, алкохола и тютюна - спадна до 3,4% миналия месец в сравнение с 3,6% през ноември.

Инфлацията в еврозоната е най-ниската от две години насам

Инфлацията в еврозоната е най-ниската от две години насам

През ноември тя се свива до 2,4%

Очакваше се общо покачване поради базови ефекти от енергийния пазар, тъй като цените се понижиха умерено. Цените на енергията паднаха с 6,7% на годишна база през декември, спрямо спад от 11,5% през ноември.

Последните данни ще бъдат взети предвид в дебата относно политиката на Европейската централна банка. Пазарите очакват намаляването на лихвите да започне преди лятото.

Покачването на общата инфлация "по същество е технически въпрос", заяви Майкъл Фийлд, европейски пазарен стратег в Morningstar.

ЕЦБ: Твърде рано се говори за намаляване на лихвите, има още инфлационни рискове

ЕЦБ: Твърде рано се говори за намаляване на лихвите, има още инфлационни рискове

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос: От съществено значение е да се съсредоточим върху базовата инфлация

"Цените на петрола паднаха значително от пиковите си стойности си през 2022 г., но през декември изтекоха ограниченията, които много европейски правителства бяха поставили върху цените на енергията, което означава, че цените, плащани от потребителите, се повишиха и това повлия на инфлацията", обясни той.

Говерньорите на централните банки са знаели, че този скок е възможен и затова е малко вероятно той да повлияе на вземането на решения, посочи още Фийлд. По негови думи данните от януари ще са от решаващо значение, за да се види дали низходящата тенденция ще се възобнови.