Годишният темп на инфлация в еврозоната през ноември спадна до най-ниското си ниво от повече от две години насам, съобщава "Франс прес".

По данни на Евростат увеличението на потребителските цени в 20-те страни от блока с единна валута се понижи до 2,4%, което е най-ниското ниво от юли 2021 г.

Цифрата надмина консенсусната прогноза на анализатори, според която инфлацията трябваше да се забави до 2,7% през ноември спрямо 2,9% през октомври.

Данните ще успокоят Европейската централна банка (ЕЦБ), която спря безпрецедентната си поредица от повишения на лихвените проценти, за това, че те продължават да укротяват високата инфлация. Вероятно обаче това ще засили и надеждите, че ЕЦБ може скоро да обмисли намаляване на лихвите.

Инфлацията спада стабилно, откакто достигна своя пик от 10,6% през октомври 2022 г. след катаклизмите на пазарите, предизвикани от войната на Русия срещу Украйна.

Тя обаче остава над целта от 2% на ЕЦБ.

ЕЦБ: Твърде рано се говори за намаляване на лихвите, има още инфлационни рискове

ЕЦБ: Твърде рано се говори за намаляване на лихвите, има още инфлационни рискове

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос: От съществено значение е да се съсредоточим върху базовата инфлация

Базисната инфлация, която изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, също се сви до 3,6% през ноември спрямо 4,2% месец по-рано.

Базисната инфлация е ключовият сигнал за ЕЦБ.

Въпреки че на последното си заседание през октомври ЕЦБ запази лихвените проценти, но нейният председател Кристин Лагард предупреди, че нов енергиен шок може да доведе до пореден скок на инфлацията.

Ръстът на цените на храните и напитките също се забавя, понижавайки се до 6,9% през ноември в сравнение със 7,4% през октомври.

Инфлацията в еврозоната през октомври намалява

Инфлацията в еврозоната през октомври намалява

Тя падна до 4,2%

Цените на енергията в еврозоната обаче се свиват още повече през ноември, като отбелязват спад с 11,5% на фона на понижението от 11,2% през предходния месец.

По данни на Евростат Белгия е единствената страна, в която потребителските цени се понижават през ноември - с 0,7%.

Искрица надежда има и за най-голямата икономика в Европа, след като в Германия инфлацията се забавя още и се свива до 2,3% през ноември от 3% през октомври.