Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент до рекорден връх, съобщава "Ройтерс".

Повишението от 0,25 процентни пункта е десетото ѝ подред, като вероятно то ще бъде последният ѝ ход в продължилата повече от година борба срещу упорито високата инфлация.

Централната банка на 20-те държави в еврозоната повиши и прогнозите си за инфлацията, която сега се очаква да спада по-бавно към целта си от 2% през следващите две години. На този фон ЕЦБ намали очакванията си за икономически растеж.

Това показва нагледно дилемата пред която е изправена ЕЦБ заради продължаващото покачване на цените и буксуващата икономическа активност.

Лагард: ЕЦБ ще определи лихвите толкова високо, колкото е необходимо

Лагард: ЕЦБ ще определи лихвите толкова високо, колкото е необходимо

Задълбочаващо се "геополитическо разделение"

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране вече ще бъде 4,5%, докато лихвеният процент по пределното кредитно улеснение и този по депозитното улеснение ще бъдат съответно 4,75% и 4%.

"Инфлацията продължава да намалява, но все още се очаква да остане твърде висока за твърде дълго време", посочва банката.

"Въз основа на настоящата си оценка ЕЦБ вярва, че лихвените проценти са достигнали нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат значително за навременното връщане на инфлацията към целевото ѝ равнище".

Що се отнася до макроикономическите прогнози за еврозоната, инфлацията се очаква да бъде 5,6% през 2023 г., 3,2% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г.

Прогнозите за основната инфлация са тя да бъде 5,1% през 2023 г., 2,9% през 2024 г. и 2,2% през 2025 г.

Очаква се икономиката на еврозоната да нарасне с 0,7% през 2023 г., 1% през 2024 г. и 1,5% през 2025 г.

ЕЦБ пак вдигна лихвите - до 22-годишен връх

ЕЦБ пак вдигна лихвите - до 22-годишен връх

Предупреждава и за по-нататъшно затягане