През юни инфлацията в Турция е скочила до 78,6% на годишна база - най-високото ниво от 1998 г. насам, според държавната статистическа агенция TurkStat, съобщава "Асошиейтед прес".

Турция преживява задълбочаваща се криза по отношение на разходите за живот. На месечна база потребителските цени се повишават с 4,95%.

Въпреки че покачване на потребителските цени се отчита в редица страни, за проблемите на Турция критиците обвиняват икономическата политика на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турският лидер настоява, че високите разходи по заеми причиняват инфлация - позиция, която противоречи на установеното икономическо мислене - и се застъпва за понижаване на лихвените проценти, за да се стимулират растежът и износът.

Невиждано от 2002 г. висока инфлация в Турция

Невиждано от 2002 г. висока инфлация в Турция

Цените през декември са скочили с цели 36,1 на сто

Централната банка на Турция намали лихвените проценти с 5% от септември миналата година до 14%, преди да прекрати тези намаления през януари. Турската лира загуби 44% от стойността си спрямо щатския долар през 2021 г.

Руската инвазия в Украйна, която доведе до скок в цените на газа, петрола и зърното, усложни допълнително ситуацията в разчитащата на внос Турция.

Най-рязък е ръстът на цените на годишна база в транспортния сектор - 123,37%, следван от цените на храните и безалкохолните напитки - 93,93%, съгласно официалните данни.

Данните на TurkStat обаче бяха поставени под съмнение от икономисти, които твърдят, че агенцията е обект на политически натиск. Уволненията и оставките на висши служители на TurkStat през последните месеци засилиха опасенията за намеса на правителството.

Групата за изследване на инфлацията, която се състои от независими икономисти, предупреди днес, че истинското ниво на инфлацията за юни в Турция на годишна база всъщност е 175,55%.

Невиждана от три години инфлация в Турция

Невиждана от три години инфлация в Турция

Има съмнение, че турската статистика манипулира данните