Иранският министър на нефта Бижан Занган се разпореди за увеличаване на добива на 500 000 барела дневно за подготовка на отрасъла към отмяна на санкциите срещу Ислямската Република. Това съобщи иранската телевизия Press TV, цитирана от ТАСС.

Не се съобщава дали указанието е само за определен период, доколкото по-рано властите говореха за намерение да се увеличи експорта на нефт само след приключването на санкциите. 

Иран разработва нова противовъздушна отбранителна система

Иран разработва нова противовъздушна отбранителна система

Тя щяла да "обърка врага, който не знае какво го очаква"

По-рано иранската информационна агенция ИРНА цитира изказването на председателя на Иранската национална нефтена компания (ИННК) Рокнуддин Джавади за това, че "нивото на добиване на (нефт) в Иран няма да се променя докато не бъдат снети санкциите".

Занган, както отбеляза в статия агенция Мехр, е изпратил писмо за увеличение на добива на нефт от ръководителя на нефтените находища и нефтените терминали, а също и на ИННК. 

Нови санкции на САЩ удрят нефтохимическата индустрия на Иран

Нови санкции на САЩ удрят нефтохимическата индустрия на Иран

Най-голямата нефтохимическа компания в Иран подкрепяла финансово Революционната гваардия

"Отчитайки споразумение (по иранската ядрена програма) и отменяйки санкциите, а също и готовността за разширение на експорта на нефт, ние сме готови да увеличим добива до указанията на министъра на нефта за максимално ниво за три дни", съобщи управляващият директор дъщерната структура ИННК Бижан Алипур. 

Иранският танкер "Грейс 1" се пренасочи към Турция

Иранският танкер "Грейс 1" се пренасочи към Турция

Въпреки че първоначалният му курс беше към Южна Гърция

През пролетта на 2019 г. ИННК за пръв път от последните 10 години пробва свои експортни терминали на остров Харк, проверявайки възможностите на изход на рекордно висок темп за доставки на нефт за 7 млн. барела в денонощие. На иранските терминали бе проведена и модернизация, която позволява обслужване на супертанкери.

Преди въвеждането на санкциите Иран изнасяше 2,3-2,5 млн. барела нефт в денонощието, след което имаше двойно съкращение.

По думите на Джавади, ИННК може да увеличи добива на нефт на 500-600 000 барела в денонощието за по-малко от месец, но засега световният пазар не е готов да поеме допълнителните доставки.