Сблъсъци избухнаха между полицаи и демонстранти пред сградата на кметството на Мадрид при поредната акция срещу икономическата криза в страната и нарастващата безработица.

Извадете корумпираните от кметството, крещяха стотици демонстранти, събрали се зад огромен полицейски кордон около сградата  в историческия център на града, където новият кмет Алберто Руиз-Гайардон положи клетва.

Демонстрантите скандираха още „Гайардон крадец", „Няма да плащаме за тази криза" и „Пещерата на Али Баба".

Припомняме, хиляди испанци се събраха на протест срещу политиката на управляващите, в Мадрид и Барселона, за да изразят несъгласието си с управлението на страната, в навечерието на изборите, които се състояха в края на месец май.

Националната статистика показва, че 43,5% испанците под 25 години са безработни, като това е над два пъти повече от средното за страната. Това са най-високите нива в ЕС.

Според наблюдатели, протестите са вдъхновени от вълната на социално недоволство в Северна Африка и Близкия Изток, както и реакциите срещу „затягането на колана" в европейските градове.

Правителството на премиера Сапатеро се опитва с всички възможни мерки да изкара икономиката от рецесията, в която попадна заради срива на строителния сектор и драстичното понижение на потребителските разходи.