Испанският премиер Педро Санчес и бразилският президент Лула да Силва ще се срещнат през декември на климатичната конференция COP28 в Дубай, за да обсъдят приключването на преговорите по дългоочакваното търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Меркосур. Това съобщава в сряда "Ройтерс", като цитира свои източници.

Източниците казаха, че денят на срещата им все още не е определен, но се очаква да е в петък.

Припомняме, че търговският договор се подготвя две десетилетия. През 2019 г. беше постигнато принципно споразумение, но допълнителните екологични ангажименти, изисквани от ЕС, и новите отстъпки, поискани от Бразилия и Аржентина, удължиха преговорите.

Бразилия и Испания, които съответно са ротационни председатели на Меркосур и на Европейския съюз до края на тази година, смятат сключването на сделката за приоритет.

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС

Това заяви президентът Лула да Силва

През януари, Лула да Силва подкрепи споразумение между Меркосур и Китай в план за модернизиране и отваряне на южноамериканския търговски блок към други региони, съобщи "Ройтерс".

Той заяви това по време на посещение в Уругвай, направено с цел да разубеди правителството му да постигне само сделка с Китай, което би подкопало митническия съюз на Меркосур. Лула каза, че дългоочакваното споразумение на Меркосур с Европейския съюз (ЕС) трябва да бъде завършено спешно.

Правителствата на Меркосур, която включва също Аржентина, Парагвай и Уругвай, се надяват да обявят приключването на преговорите на годишната президентска среща на върха на 7 декември в Рио де Жанейро.

Меркел иска търговско споразумение между ЕС и Меркосур

Меркел иска търговско споразумение между ЕС и Меркосур

През 1999 година ЕС и Меркосур подписаха споразумение