Испанският министър на земеделието каза в понеделник, че едностранна забрана от страни-членки на Европейския съюз върху вноса на украинско зърно изглежда незаконна, докато Франция заяви, че европейската солидарност е застрашена.

Говорейки преди планирана среща на министрите на земеделието на ЕС, испанският земеделски министър Луис Планас Пучадес каза, че "зависи от Европейската комисия да прецени" дали някоя страна от ЕС е нарушила някакви закони.

Полша, Словакия и Унгария обявиха едностранни забрани върху вноса на украинско зърно в петък, след като Европейската комисия реши да не удължава забраната за внос в петте източноевропейски държави-членки на ЕС, съседни на Украйна.

Украинските фермери разчитат на износа на зърно през съседните страни чрез така наречените коридори за солидарност от началото на руската инвазия, тъй като тя не можеше да използва маршрутите през черноморските пристанища.

Около 60% от зърното на Украйна преминава през алтернативните маршрути на ЕС, докато 40% все още се движеха през Черно море, докато Москва не се оттегли от подкрепената от ООН черноморска сделка за зърно през юли.

Румънските фермери искат забрана за вноса на украинско зърно в страната

Румънските фермери искат забрана за вноса на украинско зърно в страната

Румъния е една от петте източни страни от ЕС, наред с България, Унгария, Полша и Словакия, които отбелязаха скок

Румъния се превърна в транзитна страна за повече от 60% от украинското зърно, пренасяно по суша, и нейният министър-председател каза в понеделник, че може също така да удължи забраната, ако исканията за внос нараснат.

Френският министър на земеделието Марк Фено разкритикува тези действия на източноевропейските страни, като заяви, че те поставят под въпрос европейската солидарност.

"За солидарността трябва да има единство... Трябва да държим двата елемента, в противен случай европейският проект е изложен на риск. Единният пазар е основен елемент", каза Фесно.

Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на храни

Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на храни

Киев планира действия на Световната търговска организация срещу трите страни