Европейската комисия призова в неделя Полша, Унгария и Словакия да бъдат конструктивни, след като те едностранно обявиха, че ще продължат да забраняват вноса на зърно от Украйна въпреки решението на Комисията да прекрати забраната.

"Запознати сме със съобщенията на някои държави-членки по отношение на едностранни мерки. Това, което е важно в момента, е всички страни да работят в дух на компромис и да се ангажират конструктивно", каза говорител на Комисията.

Украйна беше един от най-големите износители на зърно в света, преди инвазията на Русия през 2022 г. да намали способността й да транспортира селскостопанска продукция до световните пазари през черноморските пристанища. Оттогава украинските фермери разчитат на износа на зърно през съседните страни.

Въпреки това напливът от зърнени и маслодайни семена в съседните страни се отрази на доходите на местните фермери и доведе до забрана на правителствата на вноса на селскостопански продукти от Украйна.

През май Европейският съюз се намеси, за да попречи на отделните държави да действат едностранно и наложи собствена забрана за внос от Украйна в съседни страни. Съгласно забраната на ЕС на Украйна беше разрешено да изнася през тези страни, при условие че продукцията се продава другаде.

ЕС разреши тази забрана да изтече в петък, след като Украйна обеща да предприеме мерки за затягане на контрола върху износа към съседните страни.

Въпросът е особено чувствителен в Полша, която е изправена пред избори през октомври и където фермерите са ключов електорат на управляващата националистическа партия PiS.

Полша, Словакия и Унгария обявиха в петък, че ще запазят собствените си ограничения върху вноса на украинско зърно въпреки решението на Комисията.

"Нашият фокус сега е да въведем и да заработим новата система, която току-що беше обявена", каза говорителката на Комисията, добавяйки, че среща с представители на всички заинтересовани страни от ЕС в понеделник ще даде възможност за допълнително обсъждане на въпроса.

Румънските фермери искат забрана за вноса на украинско зърно в страната

Румънските фермери искат забрана за вноса на украинско зърно в страната

Румъния е една от петте източни страни от ЕС, наред с България, Унгария, Полша и Словакия, които отбелязаха скок