Испания се утвърждава като европейски рай за "златни визи", съобщава испанският ежедневник "Ел Паис".

През 2018 г. е отчетен рекорден брой хора, които са получили виза за пребиваване на територията на страната срещу инвестиции в недвижими имоти за над 500 000 евро.

От началото на годината до 31 октомври общо 5 778 чужденци са получили "златна виза" срещу направена инвестиция в страната. Още преди да са изтекли последните два месеца от годината, техният брой почти изравнява златните визи, отпуснати през 2017 г. (общо 5 875).

Програмата "Златна виза" започва през 2013 г. с цел да се привлекат инвеститори по време на икономическата криза. От тогава насам броят на разрешителните за пребиваване постоянно нараства.

Испания не е единствената страна, която предлага подобни улеснения за хората със средства. В още 13 държави от Европейския съюз е възможно получаването на разрешително за пребиваване и дори на гражданство.

Международната неправителствена организация "Прозрачност без граници" осъжда тази практика. В доклад от миналия месец асоциацията посочва Испания като страната членка с най-много отпуснати златни визи - 24 095 според официалната информация. Следователно тя е и една от държавите, които са вложили най-много пари в Европейския съюз.

"Златните паспорти" на Кипър и прането на пари

"Златните паспорти" на Кипър и прането на пари

Критики към Острова на Афродита

"Пребиваването в Европа и европейското гражданство са се превърнали в луксозна стока", критикува Даниел Амоедо от "Прозрачност без граници" в Испания. Според него тези програми крият много по-сериозни рискове от чисто етичния проблем с продажбата на паспорти и уточнява, че има предвид лицата, замесени в корупционни схеми в Бразилия, Русия или Украйна. Чрез тези визи те могат да се възползват от правото на свободното движение в Шенгенското пространство, уточнява Амоедо.

По отношение на съмненията за пране на пари адвокат Кристобал Каретеро е категоричен, че при златните визи няма такава опасност. По негови думи според Закона за мерките срещу изпирането на пари всички участници в процедурата по отпускане на визите носят отговорност. По тази причина всеки подозрителен случай трябва да бъде докладван. Инвеститорът е длъжен да докаже произхода на всяко евро, обяснява Каретеро и уверява, че банките са изключително стриктни.

Според "Прозрачност без граници" обаче настоящата нормативна уредба не е достатъчна, защото разпределя отговорността към процедурата между банките и посредниците. От асоциацията са на мнение, че държавата трябва да извършва по-сериозни проверки. В подкрепа на тази теза те изтъкват краткия срок (по-малко от месец), за който се издава златната виза, след като инвестицията бъде одобрена.