Има риск цените на горивата в САЩ да се покачат отново по-късно тази година. Това заяви в неделя министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от CNN. 

"Това е риск, заради който работим върху тавана на цените, за да се опитаме да го преодолеем", каза Йелън, попитана дали американците трябва да се притесняват от покачването на цените на газа отново по-късно тази година.

"Тази зима Европейският съюз (ЕС) в по-голямата си част ще спре да купува руски петрол. В допълнение ще забрани предоставянето на услуги, които позволяват на Русия да превозва петрол с танкери.  Възможно е това да доведе до скок в цените на петрола", добави тя.

Йелън не очаква рецесия в САЩ

Йелън не очаква рецесия в САЩ

Въпреки че икономиката на страната изпитва трудности

По-рано този месец финансовите министри от Г-7 (САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Италия и Обединеното кралство) заявиха, че ще забранят предоставянето на "услуги, които позволяват морския транспорт на суров петрол с руски произход петрол и петролни продукти в световен мащаб" над ценовата граница. Това може да блокира застрахователното покритие или финансирането на доставките на петрол.

Максималната цена ще бъде определена от "широка коалиция" от държави, казаха те в съвместно изявление. То ще влезе в сила заедно със следващата група санкции на Европейския съюз, които включват забрана за внос на руски петрол по море от началото на декември.

В неделя Йелън също подчерта вярата си във Федералния резерв, за да определи как най-добре да избегне икономическа рецесия, но призна, че потенциалната рецесия е "риск, когато Фед затяга паричната политика, за да компенсира инфлацията."

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Мярката влиза в сила на 5 декември за суровия петрол и на 5 февруари за рафинираните продукти

"Виждаме известно забавяне на растежа, но това е естествено", каза тя, отбелязвайки лошото състояние на икономиката, която президентът Джо Байдън наследи през 2021 г.

Тя добави, че въпреки по-високите цени на храните и енергията, "имаме добър, силен пазар на труда и вярвам, че е възможно да го запазим".

Йелън подчерта, че е оптимист за икономиката и подчерта, че САЩ не са в рецесия. В отговор на високата инфлация Федералният резерв увеличи лихвените проценти четири пъти досега през 2022 г. и е вероятно да повиши лихвите отново тази година.