Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди лидерите на Конгреса, че макар неотдавнашният закон, увеличаващ лимита на федералния дълг, да гарантира федералните финанси до 3 декември, сега се необходими нови извънредни мерки, за да се избегне пробив на тавана, предаде "Блумбърг".

"Неотдавнашното увеличение на лимита на дълга предоставя само временно отлагане", каза Йелън в писмо в понеделник, в което се припомня, че федералните сметки ще останат без финансиране през следващите седмици.

Писмото е ранно предупреждение, че законодателите ще трябва да измислят по-дълготрайно решение за предотвратяване на неизпълнение от САЩ.

На 8-ми октомври, Сенатът на САЩ гласува да се увеличи тавана на дълга с 480 милиарда долара. Така според оценките на Министерството на финансите на САЩ ще се покрият разходите на държавната администрация до 3 декември.

Джанет Йелън уверява, че Конгресът на САЩ ще вдигне границата на дълга

Джанет Йелън уверява, че Конгресът на САЩ ще вдигне границата на дълга

За 15% минимален глобален корпоративен данък, "ние ще го приемем, САЩ ще свършат своята работа"

Камарата на представителите одобри спирането на лимита на националния дълг до 16 декември 2022 г., тогава законопроектът трябваше да бъде разгледан от Сената. Американските медии обаче прогнозираха, че той няма да мине там поради съпротивата на републиканците, които досега са обещавали да предприемат всички възможни мерки за блокиране на инициативата.

Те принудиха демократите да намалят правителствените разходи или да предприемат други мерки за намаляване на дълга.