Повече средства, вложени в борбата срещу изменението на климата. За това ще настоява министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън. Тя ще отправи искането по време на среща във вторник с лидерите на финансовата индустрия на конференцията на ООН COP26 в Глазгоу, Шотландия, предаде "Блумбърг".

Сред ръководителите, които се очаква да присъстват на срещата, са: главният изпълнителен директор на Bank of America Corp. Брайън Мойнихан; главният изпълнителен директор на State Street Corp., Рон О'Ханли; ръководителят на BlackRock Inc., Лари Финк; и Джон Доер, председател на Kleiner Perkins, според списъка, получен от Bloomberg News. Майкъл Блумбърг, мажоритарен собственик и основател на Bloomberg News, също трябва да присъства.

Срещата се организира от Финансовия алианс на Глазгоу за Net Zero, група към  Организацията на обединените нации, председателствана от бившия управител на Bank of England Марк Карни.

Байдън помага на климата с възобновяема и ядрена енергия, и с малки модулни реактори

Байдън помага на климата с възобновяема и ядрена енергия, и с малки модулни реактори

САЩ и Румъния започват изграждане на първа по рода си АЕЦ с малък модулен реактор в Румъния

Джон Мортън, ръководител на политиката за климата на Йелън, каза, че тя ще припомни на срещата доклада от 21 октомври на Съвета за финансова стабилност и надзор, който определи изменението на климата като "нарастваща заплаха" за финансовата стабилност в САЩ.

Мортън повтори надеждата на администрацията на американския президент Джо Байдън за глобален ангажимент от 100 милиарда долара правителствени средства годишно за справяне с изменението на климата до 2023 г. Но частният капитал, каза той, ще се окаже по-важен за постигането на целта на Парижкото споразумение за нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Живеем в преломен момент от историята на света и с всеки ден цената на бездействието ни по отношение на климата расте. Такова послание отправи  Байдън на конференцията на ООН по климатичните промени (COP26) в Глазгоу. По думите му, постигането на целта да се задържи глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий може да бъде постигната само с общи усилия, но засега човечеството не се справя с тази задача. Той подчерта, че промените в климата опустошават света, застрашават животи, нанасят на световната икономика щети за трилиони долари.

Байдън се ангажира, че страната му ще предприеме "действия, а не думи" за ограничаване на климатичните промени. Стремежът е до 2030 г. САЩ да намалят парниковите си емисии с 50-52% в сравнение с нивото от 2005 г.

Г-20 обещаха да се справят с екзистенциалното предизвикателство климата

Г-20 обещаха да се справят с екзистенциалното предизвикателство климата

Г-20 отговаря за около 80% от глобалните емисии на парникови газове