Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди в петък за  глобални последици, ако правителството изчерпи извънредните мерки и не успее да повиши тавана на дълга, съобщи CNN.

Предупреждението на Йелън идва, след като в четвъртък Съединените щати достигнаха лимита си за дълг от 31,4 трилиона долара, определен от Конгреса. Това принуди Министерството на финансите да предприеме извънредни мерки, за да накара правителството да плаща сметките си.

Действителната дата, на която вече няма да можем да използваме тези мерки, е доста несигурна, но вероятно може да дойде още в началото на юни, според Йелън.

Йелън каза, че след като мерките бъдат изчерпани, САЩ могат да изпитат минимално понижаване на дълга си в резултат на това, че Конгресът не успее да повиши тавана на дълга. Ефектите от това, че федералното правителство не извършва плащания, твърди тя, могат да бъдат толкова широки, колкото глобална финансова криза.

"Ако това се случи, разходите ни по заеми ще се увеличат и всеки американец ще види, че разходите им по заеми също ще се увеличат, каза Йелън. Освен това неуспехът да се извършат дължими плащания, независимо дали става въпрос за притежателите на облигации или към получателите на социално осигуряване, или към нашите военни, несъмнено би причинило рецесия в икономиката на САЩ и може да причини глобална финансова криза. Това със сигурност би подкопало ролята на долара като резервна валута, която се използва в транзакции по целия свят. А американците - много хора ще загубят работата си и със сигурност разходите им по заеми ще се повишат", продължи тя.

Йелън написа писмо до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти в четвъртък, в което обяснява мерките, които се предприемат, ескалирайки натиска върху Капитолия, за да се избегне катастрофален фалит.

Твърдолинейните републиканци поискаха вдигането на тавана на заемите да бъде обвързано с намаляване на разходите. Белият дом контрира, като каза, че няма да предложи никакви отстъпки или да преговаря за повишаване на тавана на дълга. И досега предупрежденията на Йелън не успяха да предизвикат двупартийна дискусия, като и републиканците, и демократите потвърдиха твърдите си позиции през последната седмица.

Като част от периода на спиране на емитирането на дълг, използвайки извънредни мерки, агенцията възнамерява да продаде съществуващи инвестиции и да спре реинвестициите на Фонда за пенсиониране и инвалидност на държавната служба и Фонда за здравни обезщетения за пенсионери в пощенската служба. Освен това ще преустанови реинвестирането на фонд за държавни ценни книжа на Федералния план за спестяване на системата за пенсиониране на служителите.

Никакви федерални пенсионери или служители няма да бъдат засегнати и средствата ще бъдат направени цели, след като безизходицата приключи, каза Йелън в писмото.

"С уважение призовавам Конгреса да действа незабавно, за да защити пълната вяра и доверието на Съединените щати", написа тя.