Йордания е нетърпелива да постигне сделка за ядрено сътрудничество със САЩ след дълъг застой относно обогатяването на уран. Двете държави изглеждат готови на компромиси. Това съобщи шеф по ядрена енергетика в кралството, цитиран от „Асошиейтед прес”.

Споразумението ще даде на Йордания достъп до американската технология, включително малки модуларни реактори, които ще паснат добре на програмата за ядрена енергетика. Това обясни председателят на Комисията по ядрена енергия на Йордания Халед Тукан.

Засега, в центъра на програмата на Йордания е сделка за 10 млрд. долара с Русия за два големи ядрени реактора, които да бъдат построени до 2025 година.

Тукан призна, че Йордания все още търси трети партньор.

Вероятността двата реактора да бъдат построени е 70-75 %, не е 90 %, посочи Тукан. Той допълни, че някои големи фирми проявяват интерес и Тукан вярва, че проблемът може да бъде решен.

Дори и ако сделката с Русия се провали, ние ще продължим да преследваме ядрените цели, но може би не големия реактор, може би ще имаме тези малки модуларни реактори, посочи Тукан.

При всеки един сценарий сделката със САЩ може да е от ключово значение.

Халед Тукан подчерта, че за Йордания е важно да сътрудничи със САЩ. По думите му дори руските реактори да бъдат построени, могат да имат малки модуларни реактори за обезсоляване на вода в бъдеще.

Йордания има нужда от комбинация от алтернативи, включително ядрена енергия, подчерта още Тукан.