Пътниците на московското международно летище "Шереметиево" вече могат да закупят пушки модел „Калашников” преди да хванат полета си.

Бутик на „Калашников” бе отворен на аеропорта, за да рекламира световноизвестния производител на оръжие, съобщава Би Би Си.

Магазинът за сувенири включва камуфлажно облекло и тениски „Аз обичам АК”.

Бойният автомат АК-47 има световна репутация за издръжливост. Страните от Съветския съюз и много партизани разчитали на оръжието в продължение на десетилетия.

Официален представител на летището обясни, цитиран от „Ройтерс”, че моделите оръжие са чисти имитации и не биха създали проблеми със сигурността.

"Шереметиево" е най-голямото международно летище в Русия и миналата година е обслужило повече от 31 млн. пътници.

Има широкоразпространена загриженост в международен аспект относно репликите на оръжие, които могат да бъдат сбъркани с нещо истинско и потенциално използвано от терористите.

Руската държавна корпорация „Ростех” притежава 51 % от акциите в концерна „Калашников”, който прави оръжието в Ижевск, в централна Русия.

През 2014 г. Европейският съюз и САЩ добавиха „Калашников” в списъка със санкции на руски производители на оръжие заради анексирането от Украйна на полуостров Крим.

Магазинът на летището е част от стремежа на фирмата да разшири гражданските си стоки.

„Калашников е една от най-популярните марки, която идва на ум, когато хората мислят за Русия. Така че ние имаме удоволствието да осигурим възможност на всеки да вземе за вкъщи сувенир с нашата марка на него” заяви маркетинговият директор на компанията Владимир Дмитриев.