Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) в петък прие най-големия инфраструктурен пакет на САЩ от десетилетия, предаде "Блумбърг".

Гласуването завърши с 228 гласа "за" срещу 206 гласа "против".

Ходът отбеляза победа за президента Джо Байдън, който малко по-рано призова законът да бъде гласуван. Сега държавният глава трябва да сложи подписа си под документа.

Байдън призова Конгреса да приеме инфраструктурния план

Байдън призова Конгреса да приеме инфраструктурния план

Уверен съм, че през седмицата на 15 ноември Камарата ще приеме Закона

Гласуването бе съпътствано от спорове в Демократическата партия.

Байдън, който отложи пътуването си през уикенда до щата Делауеър, тъй като забавянето в гласуването продължи през нощта, разговаря със съветници, лидери и представители на демократите в Камарата на представителите, според служител на Белия дом.

Отлагат гласуването на инфраструктурния план на Байдън

Отлагат гласуването на инфраструктурния план на Байдън

Демократите печелят време, но това е удар за президента

Гласуването вече бе отлагано през октомври.

Припомняме, че в края на юли, пакетът за модернизиране на американската инфраструктура не премина процедурно гласуване в Сената на САЩ поради съпротивата на републиканците.

На 24 юни президентът заедно с група сенатори договориха пакет на стойност 1,2 трилиона долара за модернизиране на инфраструктурата на страната.

Планът предвижда 620 милиарда долара да отидат за транспорт; 650 милиарда долара са предвидени за инициативи за подобряване качеството на живот в дома; 580 милиарда долара ще бъдат отделени за подсилване на американското производство, за изследвания и развитие и 400 милиарда долара ще бъдат отпуснати за подобряване грижата за възрастните хора и инвалидите.

Вдигането на данъците напълно ще плати инвестициите в този план през следващите 15 г.

Администрацията на Байдън предлага вдигане на корпоративния данък от 21 на 28 на сто. През 2017 г. републиканците намалиха корпоративния данък от 35 на 21 на сто.