Министърът на финансите на Канада Кристия Фрийланд заяви, че е невъзможно да се сътрудничи с Русия в Г-20 - среща на група държави, в рамките на която се обсъждат начини за насърчаване на глобалния икономически растеж - докато Москва води война в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Г-20 не може да функционира ефективно с Русия на масата, подчерта тя на съвместна пресконференция с украинския финансов министър Сергей Марченко във Вашингтон, където страните от Г-20 проведоха разговори в кулоарите на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

Тъй като войната подкопава растежа, "Русия няма място на масата на страните, които се обединиха, за да поддържат глобалния икономически просперитет... Не можете да бъдете бракониер и пазач на дивеча едновременно", категорична бе Фрийланд.

Разногласията около присъствието на Русия на срещата се проявяват през цялата седмица, като финансовите министри и централните банкери от Съединените щати, Канада, Великобритания и други западни страни напускат срещите по време на изявления на руски официални лица.

Западът ще бойкотира Русия на срещата на финансовите министри на Г-20

Западът ще бойкотира Русия на срещата на финансовите министри на Г-20

Разпад на Г-20 обаче би застрашил западните интереси

Поради това разделение финансовите министри на Г-20 и управителите на централните банки не успяха да се споразумеят за обща позиция за области на съгласие по основни въпроси, като облекчаване на дълга на бедните страни, последиците от войната в Украйна и изменението на климата.

В четвъртък Фриланд, която е от украински произход, се обърна директно към руския финансов министър Антон Силуанов, който се присъедини виртуално към срещата на МВФ, заявявайки, че участието му е "нередно и абсурдно", тъй като "вашата война ни прави по-бедни".

Китай: Никой няма право да гони Русия от Г-20

Китай: Никой няма право да гони Русия от Г-20

За Пекин Русия е важна страна член на групата на големите икономики

Изключването на Русия от Г-20 беше ключова тема за обсъждане по време на срещите тази седмица.

По време на заключителна пресконференция в столицата на САЩ обаче Фриланд намекна, че това намерение не е единодушно. Китай, например, оспори премахването на Русия от групата.

Г-20 включва както западни страни, които обвиниха Москва във военни престъпления в Украйна, така и Китай, Индия, Индонезия и Южна Африка, които не се присъединиха към наложените от Запада санкции срещу Русия заради конфликта.