Западните държави се готвят да организират координиран бойкот и други дипломатически акции, за да протестират срещу нахлуването на Русия в Украйна на срещата на финансовите министри на Г-20 във Вашингтон в сряда, казаха техните служители, цитирани от Ройтерс.

Докато в западните столици доминира позицията, че действията на Русия трябва да означават, че тя трябва да бъде изключена напълно от глобалните срещи, това мнение не се споделя от други страни в Групата на 20-те големи икономики, включително Китай и Индонезия, която е ротационен председател на групата тази година.

Москва потвърди във вторник, че министърът на финансите Антон Силуанов ще ръководи руската делегация на преговорите въпреки многократните протести на западни дипломати, че не могат да се преструват, че всичко е нормално по време на война, в която хиляди цивилни са загинали от бомбардировките на руските войски.

"По време на срещата и след нея ще бъдем сигурни, че ще изпратим силно послание и няма да бъдем сами в това", каза източник от германското правителство, обвинявайки Русия, че е започнала конфликт, който също доведе до скок на цените на храните и енергията в световен мащаб.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън планира да избегне сесиите на Г-20, в които присъстват руски служители в кулоарите на срещите на Международния валутен фонд и Световната банка. Но Йелън ще присъства на откриваща сесия за войната в Украйна, независимо от участието на Русия, каза служител на Министерството на финансите на САЩ.

Байдън иска Русия да не е в Г-20

Байдън иска Русия да не е в Г-20

Причината е войната в Украйна

Британският финансов министър Риши Сунак също няма да присъства на определени сесии на Г-20, каза източник от британското правителство пред Ройтерс.

Междувременно служител на френското финансово министерство очаква някои министри от Групата на седемте да напуснат местата си, когато техният руски колега трябва да говори.

Разделенията, задълбочени от войната в Украйна, повдигат въпроси относно бъдещето на Г-20 като водещ форум за икономическа политика в света.

Замислена като платформа за най-големите богати и развиващи се икономики да си сътрудничат в усилията за възстановяване по време на световната финансова криза от 2008-2009 г., Г-20 оттогава обсъжда всички въпроси - от глобалната данъчна реформа до облекчаване на дълга по време на пандемията и борбата срещу изменението на климата, с неравномерни резултати на успеха.

"Г-20 е изложен на риск от разпадане и тази седмица е невероятно важна", каза Джош Липски, директор на Геоикономическия център на Атлантическия съвет и бивш съветник на МВФ.

Ако западните демокрации позволят на групата да отслабне в полза на Г-7 или други групировки, така ще бъде отстъпено значително икономическо влияние на Китай, каза Липски.

Китай няма да се поддаде на натиск заради отношенията си с Русия

Китай няма да се поддаде на натиск заради отношенията си с Русия

Това идва в отговор на призива от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън към Пекин да използва "специалните си отношения с Русия

"Русия може да се съгласува с Китай и мисля, че това е добър резултат от гледна точка на Русия и всъщност ще им даде повече влияние, отколкото имат в орган като Г-20 към момента", каза той.

И френският, и германският служители казаха, че няма да има съгласувано комюнике в края на срещата, на която първоначално трябваше да обсъди състоянието на световната икономика и координиране на ваксинацията и други пандемични усилия.

Освен страните от Г-7 - Съединените щати, Канада, Япония, Великобритания, Франция, Германия и Италия - Г-20 включва и нововъзникващи икономики, включително Китай, Индия и Бразилия, които имат коренно различни възгледи за това как трябва да работи глобалната икономика.

Руската инвазия в Украйна и фактът, че някои държави от Г-20 са избрали да не следват западните санкции срещу Русия, е само последното предизвикателство пред усилията за изграждане на глобален набор от правила за търговията и финансите.

Преди срещата на Г-20 висш служител на МВФ предупреди за риска от фрагментиране на световната икономика.

"Един сценарий е този, при който светът се разделя на блокове, които не търгуват много помежду си, които са на различни стандарти и това би било катастрофа за световната икономика", каза пред репортери главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас.

МВФ и ЕЦБ предупреждават, че войната отслабва икономическите перспективи в света

МВФ и ЕЦБ предупреждават, че войната отслабва икономическите перспективи в света

Инфалцията пречи за възстановяването на еврозоната и света