Пандемията COVID-19 нанесе невиждани поражения върху икономиката, един от най-тежко пострадалите сектори е авиацията, особено в Европа.

Такава позиция изрази пред телевизия Bulgaria ON AIR капитан Янко Стоименов.

"Пораженията са потресаващи от гледна точка на брой полети, превозени пътници, паричният поток е драстично намален. Европа е в най-неизгодна позиция. В Китай авиацията се възстанови, както и в САЩ. Причината е размерът на тези страни и броят на вътрешните полети. Само за месец в Китай се възстановиха вътрешните полети на 78%, в САЩ работи борд заедно с министерството на транспорта и правителството, който подпомага вътрешните линии, като ги стимулира." - отбеляза кап. Стоименов.

"В Европа се върнахме 25 години назад. Интеревропейските авиационни връзки са опустошени заради различни мерки по границите." - каза още той в предаването "Денят ON AIR".

За да се запази Европа като икономическа сила и да запази реномето си като участник във въздушните превози, би трябвало също да има борд, който да подпомага сектора, както в САЩ. За момента такъв няма.

"Без помощ - държавна или европейска, субсидиране, въздушните превози и много авиокомпании няма да съществуват след известно време", категоричен бе капитан Янко Стоименов.