Казахстан е недоволен от забраната за износ на зърно за страните от Еврзийския икономически съюз, наложена от Русия от 15 март до 30 юни тази година. Той е изразил позицията си по време на срещата, проведена в петък, съобщи за "Интерфакс" източник от пазара на зърно.

Според него казахстанската страна смята, че ограничението на износа не е в съответствие със споразумението за Евразийския икономически съюз, подписано през май 2014 г. Освен това тази мярка може да се счита за дискриминационна, тъй като забраната не се прилага за доставките на зърно за Беларус, която е член на Съюза.

РСМ очаква пшеница от България и Сърбия на фона на опасения за местен недостиг

РСМ очаква пшеница от България и Сърбия на фона на опасения за местен недостиг

В силозите има зърно за един месец

Освен това забраната не се прилага за зърно, изнасяно извън Евразийската икономически общност в рамките на квотата.

Източникът не разкрива резултатите от тази дискусия.

Междувременно, според експерти от зърнения пазар, Казахстан отдавна изразява недоволство от решението на Русия.

"Казахстанската страна наистина е недоволна и в разговорите си обещава ограниченията да бъдат отменени", казва пред Интерфакс Едуард Зернин, председател на управителния съвет на Съюза на износителите на зърно.

"Но не става дума за премахване на ограниченията преди края на този сезон в Русия. По-рано някои страни от ЕАИС отбелязаха необичайно увеличение на покупките на руско зърно. Вероятната причина за това е развитието на реекспорт и арбитражни сделки с руско зърно с цел заобикаляне на действащите в Русия ограничения за износ", казва той.

"Недоволството на казахстанските ни колеги наистина се дължи на факта, че е възможно да се изнася зърно за Беларус, както и за трети страни, но не и за тях", казва Дмитрий Рилко, генерален директор на Института за конюнктура на селскостопанския пазар (ИКАР).

"Може би в тази ситуация би било по-логично да не се затваря износът там, а да им се позволи да внасят руско зърно в рамките на квотата", смята той.

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Досега имаше опасение за качеството й

Квотата за износ на руско зърно беше наложена на 15 март в размер на 11 млн. тона, от които 8 млн. тона пшеница. Тя ще остане в сила до 30 юни. Доставките в рамките на квотата се облагат с плаващо експортно мито.

През този сезон (от 1 юли 2021 г.) Казахстан е внесъл 2,5 млн. тона зърно от Русия, каза Рилко. "Но нуждите на страната бяха големи, защото тя се нуждаеше от зърно, наред с други неща, за програми за износ в съседните страни", каза той. В резултат на това Казахстан също беше принуден да ограничи износа на пшеница и брашно.

Както беше съобщено, решението за забрана на износа на зърно от Русия има за цел да предотврати "потока" на зърно към държавите членки на ЕАИС. Експертите смятат, че от началото на 2022 г. до момента на забраната износът на зърно от Русия за страните от Евразийския съюз ще се удвои в сравнение със същия период на миналата година. В същото време основният обем е изнесен за Казахстан.