Индия предприема мерки през следващите седмици, за да се опита да утвърди страната като доминиращ износител на висококачествена пшеница, тъй като основните купувачи търсят доставки след инвазията на Русия в Украйна, пише индийския финансов вестник "Минт", позовавайки се на правителствени източници.

Мерките, които трябва да бъдат приложени в рамките на около две седмици, включват осигуряване на одобрени от правителството лаборатории да тестват качеството на пшеницата за износ, предоставяне на допълнителни железопътни вагони за транспорт и работа с пристанищните власти, за да се даде приоритет на износа на пшеница.

Индия, най-големият производител на пшеница в света след Китай, се надява да се възползва от излишните запаси у дома и рязкото покачване на световните цени.

Страната вижда смущенията, причинени от конфликта, включващ Русия, най-големият износител на пшеница в света, и Украйна, друг водещ доставчик, като възможност да продаде своята пшеница на световния пазар.

Продоволствена криза заплашва света

Продоволствена криза заплашва света

Все повече страни ограничават износа

Въпреки излишните запаси от пшеница, логистичните затруднения и опасенията за качеството по-рано възпрепятстваха усилията на Индия да продава големи обеми на световния пазар.

Износът нарасна миналата година и достигна 6,12 милиона тона пшеница спрямо 1,12 милиона тона година по-рано.

Правителствените източници казаха, че новите мерки могат да доведат до износ на 10 милиона тона пшеница, след като новият сезон на реколтата започне по-късно този месец.

Васил Симов: Очаква се добра реколта на пшеница

Васил Симов: Очаква се добра реколта на пшеница

В света. обаче, ще има недостиг на слънчоглед