Кения започва приватизация, като предлага дялове в 11 компании, включително държавния петролопровод. Това обяви финансовото министерство на страната днес, съобщава "Ройтерс".

11-те фирми са сред повече от 35 компании, които са предвидени за продажба, за да помогнат частично на правителството да събере приходи на фона на нарастващите плащания по дългове.

Освен кенийската петролопроводна компания компания (Kenya Pipeline Company), която е изцяло собственост на правителството, инвеститорите могат да закупят дялове в един от основните конгресни центрове в Найроби, издателство на учебници, селскостопански фирми и промишлени компании, обясниха от министерството.

Кения ще ръководи многонационални сили в Хаити за борба с групировките

Кения ще ръководи многонационални сили в Хаити за борба с групировките

Жителите на двете страни обаче поставят под съмнение плана, прокарван от правителството на Съединените щати

Фирмата за тръбопровод, която е печеливша, има монопол върху транспортирането на газ и определени петролни продукти, гласи известие от министерството. В него беше обявено и началото на общественото обсъждане на плана до 11 декември, както се изисква от конституцията. "Приватизацията и преструктурирането са насочени към усилията на правителството за фискална консолидация и стимулиране на икономическото развитие", добави министерството.

Източноафриканската нация за последен път е приватизирала държавна компания през 2008 г. с първично публично предлагане на 25% дял в телекомуникационната фирма Safaricom.

Правителството преразгледа закона, уреждащ продажбата на държавни компании миналия месец, за да премахне бюрокрацията, която пречи на процеса, изтъкна президентът миналата седмица.

Сергей Лавров пристигна на визита в Кения

Сергей Лавров пристигна на визита в Кения

Това е първото му посещение в страната от 2010 г.