Кипър и Израел обсъждат споразумение за изграждане на общ газопровод, който ще доставя газ от израелски и кипърски находища до острова, съобщи AP.

"В Източното Средиземноморие има достатъчно газови находища. Повечето от тях се намират в изключителната икономическа зона на Израел, но Кипър също има достатъчно, за да се осъществи този проект". Това разкри кипърският министър на енергетиката Йоргос Папанастасиу.

Той ще пътува скоро до Израел, за да обсъди споразумението. Ако бъде постигнато споразумение, газопроводът може да бъде изграден за 18 месеца.

В момента Израел разполага с 11 газови находища, а Кипър - с пет големи находища край южното си крайбрежие.

Междувременно Кипър иска да изгради и комплекс за втечнен природен газ (LNG), който след това да бъде изнасян за Европа и други региони.

"Когато имате втечнен природен газ, можете да го изпратите навсякъде... Сега Европа се нуждае повече от него, но пазари за него могат да се намерят и в Азия", обясни Папанастасиу.

Той заяви, че през май ще се срещне с представители на френската TotalEnergies SE, италианската Eni S.p.A., американските Exxon Mobil Corporation и Chevron Corporation, които имат лиценз за сондиране за нефт и газ в изключителната икономическа зона на Кипър.

Кипър залага на пристанищата

Кипър залага на пристанищата

Ключов момент за туризма на Острова на Афродита

Папанастасиу добави, че разговорите ще се съсредоточат върху това как страните могат да работят заедно за доставката на втечнен природен газ от Кипър на световните пазари.

Същевременно министърът припомни, че има отделен проект - доставка на кипърски и египетски газ за съоръженията за втечнен природен газ в Египет.

Преди няколко години Гърция и Кипър имаха идеята да изградят газопровод с дължина 1,9 хил. км на стойност 6 млрд. долара, по който да се доставя природен газ от новооткрити находища край бреговете на Израел и Кипър за отопление на домовете, производство на електроенергия и работа на промишлеността.

През 2020 г. Гърция, Кипър и Израел подписаха в Атина споразумение, съгласно което се договориха да започнат да подготвят планове за проекта EastMed.

Въпреки това, уточни Папанастасиу, изпълнението на проекта EastMed в крайна сметка е забуксувало.