Китай и Беларус се споразумяха да укрепят сътрудничеството в редица сектори, като търговия, сигурност, енергетика и финанси, съобщава "Ройтерс".

Това става ясно от съвместно изявление, публикувано ден след срещата на китайския премиер Ли Цян с беларуския му колега Роман Головченко в Минск.

Посочва се, че двете страни ще засилят сътрудничеството и по отношение на индустриалните вериги за доставки и ще продължат да подобряват улесняването на търговията, за да намалят разходите.

Освен това Беларус възнамерява да задълбочи сътрудничеството с района на Големия залив Гуандун-Хонконг-Макао - мегаполис, който обхваща девет града, включително Гуанджоу, Шенжен и Джухай.

Китай и Беларус си обещаха да останат надеждни партньори

Китай и Беларус си обещаха да останат надеждни партньори

Пекин се обяви против външна намеса във вътрешнополитическата ситуация в Беларус

Китайската медия China Daily посочва, че Беларус е сред първите страни, които са откликнали на китайската инициатива "Един пояс, един път".

По време на посещението си в Минск Ли заяви, че отношенията между Китай и Беларус са се съхранили през последните 32 години въпреки променящия се международен пейзаж.

Китай е вторият по големина търговски партньор на Беларус и най-големият за страната търговски партньор от Азия. Двустранната търговия е надхвърлила 8,4 милиарда долара през миналата година.

Ли пристигна в Беларус вчера, след края на първата си визита в Русия като китайски премиер.

Беларус и Китай планират съвместни военни учения за 2024

Беларус и Китай планират съвместни военни учения за 2024

Военното сътрудничество между Беларус и Китай не е насочено към трети страни, подчерта Александър Лукашенко