Министрите на Обединеното кралство са близо до постигане на споразумение, което може да доведе до отстраняване на Китай от участие в проект за изграждане на АЕЦ във Великобритания.

Това съобщи в. "Гардиън".

Медията уточнява, че става въпрос за АЕЦ-а в Съфолк. Той е на стойност 20 милиарда британски лири.

Според "Гардиън" правителството може да вземе дял в атомната електроцентрала Sizewell C. Френският EDF ще остане в проекта, а китайският China General Nuclear (CGN), който понастоящем държи 20% в Sizewell, вероятно ще бъде изключен, ако планът бъде одобрен от "Даунинг стрийт"10.

Сделката по увеличаването на британското участие и отстраняването на китайската компания може да бъде обявена още през месец октомври.

Китайският енергиен гигант, зад който стои Пекин, финансира и атомната централа в Хинкли Пойнт, графство Съмърсет.

Централата в Съфолк, която още е в проект, би трябвало да захранва с ток 6 милиона домакинства.

Припомняме, че ядрената мощност в Съфолк е в напреднал етап на планиране.

Британските министри били все по-притеснени, че съществуващите ядрени проекти няма да отговорят напълно на националното потребление на енергия, предвид амбициозните планове на правителството за драстично намаляване на въглеродните емисии.

Най-малко 15 реактора работят на Острова, което представлява около 17% от енергийния микс на Обединеното кралство. През следващата година обаче тази цифра ще намалее на фона на планираното спиране на редица реактори.

Властите на Острова поеха курс за намаляване на емисиите на парникови газове през 2019 г. с програма Clean Zero.