Китай обяви днес, че ще изисква разрешителни за износ на определени продукти от графит, за да защити националната сигурност, съобщава "Ройтерс". 

Графитът е ключов компонент на батериите за електрически превозни средства. Китай е най-големият му производител в света, като според Геоложката служба на САЩ (USGS) там се произвеждат две трети (67%) от световните доставки на естествена форма на материала.

Доскоро графитът се използваше главно в стоманодобивната промишленост, но търсенето от сектора на електромобилите нараства. Пазарът за графит, използван в производство на батерии е нараснал с 250% в световен мащаб от 2018 г. насам, според USGS. Графитът е най-големият компонент на батериите за електромобили по тегло. Всяко електронно превозно средство съдържа средно 50-100 кг от материала в своята батерия. Това е около два пъти повече от количеството литий в такава батерия.

Мозамбик, Мадагаскар и Бразилия са най-големите некитайски производители на графит, според USGS.

Китай също така рафинира повече от 90% от графита в материал, използван в почти всички батерии за електрически превозни средства. Най-големите купувачи на графит от Китай са Япония, САЩ, Индия и Южна Корея, според данни на китайските митници. Производителите на автомобили, включително Tesla и Mercedes, бързаха да си осигурят доставките на графит от некитайски доставчици.

Брюксел официално стартира търговско разследване срещу китайските електромобили

Брюксел официално стартира търговско разследване срещу китайските електромобили

Пекин изрази недоволство, а източници от индустрията очакват реципрочни мерки

Американски и европейски компании инвестират в разработването на синтетичен графит. Според Benchmark Mineral Intelligence до 2025 г. този материал може да покрие близо две трети от пазара за батерии за електрически превозни средства. За момента обаче Китай доминира и производството на синтетичен графит. Износът на изкуствен графит от Китай през първите девет месеца на 2023 г. е нараснал с 45% спрямо година по-рано, показват данни на митниците.

Припомняме, че през юли Китай обяви ограничения върху износа на осем продукта от галий и шест германий, считано от 1 август. Тези минерали се използват в производството на микрочипове.

Износът значително спадна през последните два месеца от влизането в сила на ограничения изискващи лиценз за износ на артикули и технологии с двойна употреба, показват данни на митниците.

Китай одобрява лицензи за износ на материалите за чипове галий и германий

Китай одобрява лицензи за износ на материалите за чипове галий и германий

Министерството е одобрило заявления от някои компании, които отговарят на съответните изисквания