Китай обвини САЩ заради провала на търговските преговори за смекчаване на напрежението между двете страни, информира "Спутник".

"След като САЩ причини търговски търкания, Китай нямаше друг избор, освен да вземе ответни мерки, вследствие на което търговските отношения между двете страни бяха засегнати", съобщава се в бяла книга на Държавния съвет на Китай относно позицията на Пекин за икономическите и търговските разговори с Вашингтон.

В документа се посочва, че двете страни са можели да напреднат в постигането на споразумение, но са се сблъскали със сериозни пречки.

САЩ с по-високи мита за китайските стоки, пристигащи по море

САЩ с по-високи мита за китайските стоки, пристигащи по море

Мярката влезе в сила от днес

"Тези трудности винаги възникват, защото САЩ се отмята от споразуменията, казва едно, а прави друго, не показва искреност и добронамереност [...] Търговските преговори се провалиха окончателно и отговорността за това е изцяло на Съединените щати", подчертава се в позицията на Пекин.

Азиатската страна е категорична, че не възнамерява да прави отстъпки спрямо Вашингтон.

"Необходимо е да се уважават върховенството и достойнството на другата страна при преговорите. Споразумението, до което се стигне, трябва да бъде справедливо и за двете страни. Китай никога няма да направи отстъпки относно принципните въпроси", предупреждава се в документа.

Същевременно се посочва и че "борбата между САЩ и Китай ще навреди и на двете страни".

Тръмп увеличава митата до 25%, Китай с "дълбоко съжаление" ще отвърне на удара

Тръмп увеличава митата до 25%, Китай с "дълбоко съжаление" ще отвърне на удара

Няма пробив и няма сделка, Тръмп нанася ефективен удар, но и на САЩ

"Единственият правилен вариант е сътрудничеството. Пекин е готов да сътрудничи, за да бъдат разрешени настоящите търговски спорове и разногласия", подчертава се в документа.

САЩ и Китай - двете водещи световни икономики - започнаха търговска война, след като през юни 2018 г. американският президент Доналд Тръмп наложи мита на редица китайски стоки, за да намали търговския дефицит.

От тогава двете държави започнаха взаимно да си налагат мита, като вчера влязоха в сила по-високите мита на САЩ спрямо Китай за стоките, пристигащи по море.

Търговският конфликт между САЩ и Китай разбута пазарите

Търговският конфликт между САЩ и Китай разбута пазарите

Промишленият индекс Dow Jones отписа 550 пункта