От тази сутрин САЩ започнаха да събират по-високи, 25%-ни мита върху голяма част от китайските стоки, пристигащи по море в американските пристанища, съобщава "Ройтерс".

Мярката ожесточава още повече търговската война между двете водещи икономики в света и предизвика ответни действия от страна на Пекин.

По-високите мита обхващат много потребителски стоки от Китай - модеми за интернет и рутери, печатни платки, мебели, прахосмукачки, осветителни тела и др.

На 10 май президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи увеличение на митата за списък с китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Той все пак даде гратисен период за превозваните по море товари, които са отпътували от Китай преди тази дата и митата за тях оставаха на предишните 10%-ови нива.

Тръмп увеличава митата до 25%, Китай с "дълбоко съжаление" ще отвърне на удара

Тръмп увеличава митата до 25%, Китай с "дълбоко съжаление" ще отвърне на удара

Няма пробив и няма сделка, Тръмп нанася ефективен удар, но и на САЩ

На 15 май кабинетът на Американския търговски представител определи краен срок 1 юни за тези стоки да пристигнат в САЩ, след което американските гранични власти ще започнат да събират 25-процентни мита по пристанищата си.

В отговор по-рано днес Китай започна да събира по-високи мита върху по-голямата част от списъка с американски стоки за 60 милиарда долара.

Пекин предвижда и въвеждане на допълнителни 20-процентни и 25-процентни мита за повече от половината от 5140-те американски стоки, които са засегнати от мярката на САЩ. Преди това върху тях бяха наложени допълнителни мита от 5% и 10%.

Търговският конфликт между САЩ и Китай разбута пазарите

Търговският конфликт между САЩ и Китай разбута пазарите

Промишленият индекс Dow Jones отписа 550 пункта