Централната банка на Китай обяви голям пакет от мерки, насочени към съживяване на закъсалата икономика на страната, съобщава БиБиСи. Управителят на Китайската народна банка (PBOC) Пан Гонгшенг обяви планове за намаляване на разходите по заеми и позволяване на банките да увеличат кредитирането си.

Този ход идва, след като поредица от данни, показващи, че втората по големина икономика в света няма да изпълни целта си за растеж от 5% тази година. Фондовите пазари в Азия скочиха след изявлението на Пан.

Говорейки на пресконференция заедно с представители на двама други финансови регулатори, Пан отбеляза, че централната банка ще намали количеството пари в брой, което банките трябва да държат в резерв известно като коефициенти на задължителни резерви (RRR). RRR първоначално ще бъде намален с половин процентен пункт, което се очаква да освободи около 1 трилион юана, поясни той. По думите му е възможно да бъде направено още едно намаление по-късно през годината.

Допълнителни мерки, насочени към стимулиране на засегнатия от кризата пазар на имоти в Китай, включват намаляване на лихвените проценти за съществуващи ипотеки и намаляване на минималните първоначални вноски за всички видове жилища до 15%. Индустрията на недвижимите имоти в страната се бори с рязък спад от 2021 г.

Новите мерки за стимулиране на икономиката на Централната банка на Китай идват само дни след като Федералният резерв на САЩ понижи лихвените проценти за първи път от повече от четири години.

Китай обеща модернизация на индустрията и стимули за вътрешното търсене

Китай обеща модернизация на индустрията и стимули за вътрешното търсене

Облаците над китайската икономика се сгъстяват