Изграждането на Шанхайската организация за сътрудничество е тясно свързано с икономиките на страните-членки и е довело до осезаеми ползи за хората от тези държави. Това заяви китайският вицепремиер Уанг Кишан по време на Бизнес Форум, който е част от организацията, съобщи Синхуа.

Откакто бе създадена Шанхайската организация преди 11 години, тя играе реална роля в регионално сътрудничество", подчерта той.

През 2011 година търговският обмен на Китай с другите държави-членки от организацията нарасна на 100 милиарда долара - девет пъти повече от 2001 година. Китай е инвестирала повече от 20 милиарда долара в другите страни-членки от създаването на организацията, обясни Кишан.

Организацията също спомага за завършването на някои мащабни проекти, включително изграждането на трансгранични газопроводи и петролопроводи, пътища, железопътни линии и телекомуникационни услуги, подчерта вицепремиерът.

Той изтъкна голямата роля на организацията в сферите на енергетиката, рудодобивната индустрия, цеховото производство, търговията, логистиката и селското стопанство, също така и финансите.

По думите му с нарастващата глобализация по-нататъшното регионално икономическо сътрудничество между държавите от организацията може да допринесе за изпълнение целите на Шанхайската организация, също да допринесе за развитието на икономиките на страните-членки, подобряване на стандарта на живот и съвместна работа за справяне с различни предизвикателства.

Той изрази готовност за търсене на нови възможности за сътрудничество в полето на регионалните икономики сред държавите-членки.

Бизнес форумът е част от 12-ата Среща на Съвета на ръководителите на страните членки от Шанхайската организация за сътрудничество, която се провежда днес и утре.

Повече от 700 представители от страните членки, от държавите, които са със статут на наблюдатели и индустриалния сектор участват на форума.