Китай спря вноса от 35 тайвански производители на бисквити и сладкиши от понеделник, което се разглежда като предупреждение към самоуправляващия се остров преди потенциалното посещение в Тайван на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, предава Ройтерс.

Официалната централна новинарска агенция на Тайван съобщи във вторник, че сред 3200 тайвански компании, регистрирани в китайските митници в категорията на храните, 2066 записа са били изброени като "спиране на вноса".

Сред 107-те вписвания в категорията на бисквити, сладкиши и хляб, 35 са били изброени като "суспендиран внос", според изчисления на Ройтерс въз основа на регистрационни данни, публикувани на уебсайта на Главната митническа администрация на Китай.

"Научих за забраната, преди да изляза от работа снощи", каза бизнес мениджър на един от засегнатите тайвански производители на храни пред Ройтерс, добавяйки, че не знае защо компанията му е попаднала в този списък.

"Има хранителни компании, които съобщиха, че продуктите им вече са били отхвърлени от китайските митници", каза той, отказвайки да бъде назован.

Спирането дойде, тъй като Китай многократно предупреди Пелоси да не ходи в Тайван на посещение, което според Пекин би било в противоречие с принципа за един Китай, който Вашингтон е обещал да спазва.

Не е ясно дали ще бъдат засегнати още компании, но най-големият дял от износа на Тайван за Китай се пада на електроника и части, машини, пластмаси и химикали.

Китай вече спря вноса на редица продукти, включително риба групер, ананаси и захарни ябълки от Тайван от миналата година, позовавайки се на опасения за вредители, което Тайван категорично отрече.

Съветът по земеделие на Тайван заяви, че ще предприеме съответните мерки, за да помогне на последните компании, засегнати от "краткосрочното" спиране, се казва в изявление.

През 2021 г. вносът на Китай от Тайван достигна рекордните 189 милиарда долара, според официални тайвански данни.

Тайван подготвя бомбоубежищата

Тайван подготвя бомбоубежищата

Напрежението в района е много високо