Китай, който е най-големият купувач на соя в света, замрази покупките на суровината от САЩ заради конфликта между двете страни, който стигна връхна точка, а това направи тарифите непоносимо високи, пише money.bg.

Купувачите на соя в азиатската държава не са получили заповед да продължат да се снабдяват със соя от търговския конкурент САЩ. Не се и очаква доставките да започнат скоро, тъй като преговорите между страните не водят до консенсус, информира Bloomberg.

Засега обаче Китай не възнамерява да откаже направените преди конфликта поръчки на соя от САЩ.

Китай пазарува от петрол до соя от САЩ

Китай пазарува от петрол до соя от САЩ

За юни Пекин е купил американски петрол за 1,1 млрд. долара

Китай е купил 13 милиона тона соя от САЩ, след като страните постигнаха примирие през декември. Тогава имаше изгледи, че търговските отношения между двете икономики ще запазят добрия си тон.

През февруари Китай е потвърдила купуването на още 10 милиона тона соя, но сега покупките са спрени. По данни от американското министерство на земеделието азиатската държава трябва да получи още 7 милиона тона соево зърно от заявените поръчки по-рано.

Последствията от търговската война ескалираха по-рано този месец, когато американският президент Доналд Тръмп увеличи тарифите до 200 милиона долара за внасянето на китайски стоки.

Този ход от своя страна накара Пекин да отвърне с повишаване на митата за американски продукти.

Президентите на двете страни ще се видят лично на среща на върха на Г-20 в края на юни, когато се очаква те да постигнат евентуална сделка.

Китай и САЩ: Няма да влизаме в търговска война

Китай и САЩ: Няма да влизаме в търговска война

Пекин ще увеличи търговския обмен със САЩ