Вицепремиерът и специален съветник на президента на Китай Лю Хе заяви, че САЩ и страната му са постигнали разбирателство по търговски и икономически въпроси. Хе поясни, че двете държави са си обещали да не влизат в търговска война, информира "Синхуа".

Заместникът на министър-председателя на Китай подчерта, че Пекин и Вашингтон ще подобрят сътрудничеството в областта на енергетиката, високотехнологичните продукти, финансите, земеделската продукция и здравеопазването.

Това сътрудничество е в резултат на развитието на китайската икономика и приноса й към усилията на САЩ да намали търговския дефицит, добави Лю.

В събота в съвместно съобщение Китай и Белият дом обявиха, че Пекин ще направи поправки в законодателството и регулациите си, за да насърчи купуването на стоки от САЩ и да подкрепи американския пазар на труда.

По-късно днес финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин, цитиран от АФП, потвърди, че Вашингтон и Пекин са се съгласили да оттеглят наложени мита.

"Постигнахме многозначителен напредък и съгласувахме работна рамка. Така че сега ние се съгласихме да отменим тарифите, докато се опитваме да изпълним рамката", каза Мнучин пред Фокс нюз.