Китай ще внася рекордни обеми от американски петрол и соя, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че официален Пекин даде сигнал на държавните компании да купуват повече американски стоки и суровини, за да облекчат напрежението между двете най-големи икономики.

Китай и САЩ: Няма да влизаме в търговска война

Китай и САЩ: Няма да влизаме в търговска война

Пекин ще увеличи търговския обмен със САЩ

Китай обеща през уикенда да увеличи вноса от своя най-голям търговски партньор, за да предотврати търговска война, която може да навреди на световната икономика.

Така двете страни се оттеглиха от пълна търговска война. САЩ вдигна забраната за американските фирми, които доставят оборудване за китайския телеком ZTE Corp, а Пекин свали митото върху вноса на автомобили.

Русия и Китай засилват икономическото си влияние в Иран

Русия и Китай засилват икономическото си влияние в Иран

Евразийският икономически съюз сключи временно търговско споразумение с Иран

Китай е най-големият вносител в света на нефт и соя. Най-големият преработвател на нефт в Китай, китайският Sinopec ще повиши вноса на суров петрол от САЩ до най-високото ниво през юни.

Износът на суров петрол в САЩ се увеличи бързо, тъй като продукцията от шистови залежи достигна рекордни стойности и намали цената на американския петрол. Износът натоварва американския тръбопровод и пристанищната инфраструктура и може да достигне предела си, каза един от източниците.

Търговската подразделение на Sinopec - Unipec е купила 16 млн. барела или около 533 000 барела дневно от суровия американски петрол с доставка през юни. Това е най-големият обем, който някога е бил купуван за един месец от компанията. Сделката е на стойност около 1,1 млрд. долара.