Русия и Китай засилват икономическото си влияние в Иран, докато европейците намират за по-трудно да пренебрегнат действията на Вашингтон да изолира икономически Ислямската република, информира АФП.

Евразийският икономически съюз подписа временно търговско споразумение с Иран. Те сигнализираха, че планират преговори за създаване на зона за свободна търговия.

Иран и Турция обсъдиха обединен фронт на мюсюлманския свят срещу Израел и САЩ

Иран и Турция обсъдиха обединен фронт на мюсюлманския свят срещу Израел и САЩ

Мюсюлманските държави трябва да осъдят действията на САЩ и Израел

Междувременно иранският министър на петрола заяви, че китайската държавна петролна компания CNPC е готова да замени Total в голям проект за експлоатиране на газово находище в Иран, ако френската компания се оттегли.

По-рано този месец президентът на САЩ Доналд Тръмп взе спорно решение да изтегли страната от международното споразумение с Иран за ядрената програма.

ЕС изоставя долара, разплаща се с Иран за петрола в евро

ЕС изоставя долара, разплаща се с Иран за петрола в евро

Това твърдят руските медии

Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия, подписали се под сделката през 2015 г., се противопоставят на действията на Вашингтон. Но компаниите по света са изправени пред труден избор, тъй като в миналото Щатите наложиха големи глоби на компании, които нарушават американските санкции.

Тази седмица ЕС започна работа по план за запазване на ядреното споразумение. Днес френският президент Еманюел Макрон заяви, че една от причините е, че "така нашият бизнес може да остане" в Иран. Обаче от Total намекнаха, че ще продължат да инвестират само ако бъдат изключени от санкциите на САЩ. Датската корабна компания Maersk Tankers съобщи, че ще прекрати дейността си в Ислямската република.

Лавров се надява на обединена и силна Европа срещу САЩ за иранската сделка

Лавров се надява на обединена и силна Европа срещу САЩ за иранската сделка

Европа и друг път се е предавала на натиск от Вашингтон, пренебрегвайки собствените си интереси, обяснява Лавров

В същото време Русия, един от най-големите защитници на ядрената сделка, засили търговските отношения с Техеран.

В столицата на Казахстан Астана Евразийският икономически съюз сключи временно търговско споразумение с Иран, което предвижда намаляване на митата върху стотици стоки.

Евразийският икономически съюз, в който влизат Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, също планира да започне тригодишни преговори с Техеран за създаване на зона за свободна търговия.

Пекин също сигнализира, че възнамерява да продължи търговията с Иран.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференция в София, че от утре ЕС ще започне да предприема мерки за блокиране на ефекта от санкциите на САЩ срещу Иран.